7de editie | vierdaagse kerstnascholing

Do 13 t/m zo 16 december - Steigenberger Hotel, Hamburg


Introductie

Beste collega en meereizende partner,

Ook in 2018 organiseren wij onze succesvolle jaarlijkse kerstnascholing.

Deze zal plaatsvinden van donderdag 13 t/m zondag 16 december in de bruisende havenstad Hamburg die dan volledig in traditionele kerstsferen zal zijn gehuld. Hamburg, aan de rivier de Elbe gelegen, heeft in totaal meer dan 2500 bruggen. Daarmee heeft het meer bruggen dan Amsterdam en Venetië samen en wordt het naast Amsterdam ook wel het Venetië van het Noorden genoemd. Het is een stad die pronkt met zijn vele gezellige cafés, kunstgaleries, interessante musea en diverse historische bezienswaardigheden. Kortom, Hamburg met name tijdens de Kerstperiode laat zich van zijn mooiste kant zien en zal u verrassen.

Niet alleen de stad maar ook hotel Steigenberger zal u verrassen. Het vernieuwde, interessante nascholingsprogramma en arrangement dat u wordt aangeboden vindt plaats in dit comfortabele hotel, slechts een paar voetstappen verwijderd van het historische centrum.

Dr. Alfred Sachs, huisarts en verbonden aan het Julius centrum van het UMCU, zal het volgende onderwerp aan u voorleggen en u uitnodigen hierover in discussie te gaan. “Wederkerigheid in patiëntenzorg en onderwijs, een onderschat fenomeen”.

Prof. dr. Richard Dekhuijzen, longarts en werkzaam in het Radboud UMC, zal uitgaande van de epidemiologie van hart en vaatziekten binnen de eerste lijn, u op de voor hem zo didactisch karakteristieke inzichtgevende wijze, het diagnostisch te voeren beleid presenteren bij thoracale pijn (pulmonaal of cardiaal?).  

Prof. dr. Jan Swinkels, psychiater, zal op de hem bekende en inspirerende wijze met u van gedachten wisselen over: valkuilen in de diagnostiek van (manische) depressies en angststoornissen en (medicamenteus) beleid. Mede aan de hand van (video) patiënten casuïstiek wordt u op de hoogte gebracht van de laatste stand van zaken.

Wij zijn ervan overtuigd u en uw eventueel meereizende partner hiermee een interessant programma aan te kunnen bieden en heten u nu alvast van harte welkom op deze nascholing in kerstsfeer.

Met vriendelijke groet,

Coen van der Molen, huisarts-voorzitter, Amersfoort
Ruud Huygens, organisator, Stichting Postacademische Nascholingen, Leusden

Onderwerpen en sprekers

Psychiatrie: Als somberheid of angst je de baas wordt.
prof. dr. Jan Swinkels, psychiater/psychotherapeut, AMC Amsterdam  

Als je volgens de DSM-5 een stemmings- of angststoornis hebt geclassificeerd dan moet er nog een diagnose gesteld worden. Iemand classificeren wordt in Amerika diagnostics genoemd. Uit het diagnosticeren (doorschouwen) van een persoon volgt de behandeling. Een voorbeeld; als een moeder een kind heeft waarbij de diagnose leukemie is vastgesteld erg vrolijk en druk op uw spreekuur komt dan is er sprake van (hypo)manisch gedrag wat in het kader van een diagnose bipolaire stoornis kan passen. Als ze met somberheidsklachten bij u komt, dan kan dat gezien de omstandigheden normaal zijn en verdient deze vrouw aandacht en steun. Als ze zo somber is dat ze haar bed niet meer uitkomt en het kind niet meer wil verzorgen is er een grote kans op een ernstige depressie.

Ik wil u in dit wegingsproces aan de hand van casussen meenemen om te zien wat er kan of moet gebeuren in het kader van de behandeling. Door beter met het onderscheid tussen classificeren en diagnosticeren om te gaan kan de behandeling effectiever worden. Als je kwetsbaar bent voor een stoornis zullen we kijken wat je er zelf aan kunt doen om het zo snel mogelijk te herkennen of misschien zelfs wel te voorkomen.

Pijnlijke misvattingen bij thoracale pijn: diagnostiek en beleid.
prof. dr. Richard Dekhuijzen, longarts, Radboudmc Nijmegen

Thoracale pijn doet zich vaak acuut voor en de huisarts wordt dan geconfronteerd met een potentieel zeer bedreigend maar nog onbekend ziektebeeld. Dus u zult snel moeten beoordelen waar de pijn door veroorzaakt wordt. Bijna alle in de thorax gelegen organen kunnen voor acute thoracale pijn zorgen. Wordt de pijn veroorzaakt door pathologie in het hart? de grote vaten? in de longen of om de longen heen? de slokdarm? Op basis van de klinische verschijnselen en met kennis van de epidemiologie van ziektebeelden die zich vaak in de eerste lijn voordoen, zal aan de hand van casuïstiek een stapsgewijze aanpak door de huisarts met u besproken worden.

Wederkerigheid in patiëntenzorg en onderwijs. Een onderschat fenomeen.
dr. A.P.E. Sachs, huisarts en verbonden aan Julius Centrum voor Gezondheidswetenschappen en Eerstelijnsgeneeskunde, UMC Utrecht

Volgens Freud zijn er drie onmogelijke beroepen, namelijk die van arts, leraar en bestuurder. De reden die hij hiervoor aangeeft is dat het eindresultaat zich veelal aan onze waarneming onttrekt. Dit roept de vraag op of de huidige inspanningsgerichte arts-patiënt relatie, de meest ideale vorm is. De doelstellingen van de NHG, CBO richtlijnen, alsmede de LHV toekomstvisie 2022, allen te duiden als een vorm van wederkerigheid conform het reciprociteitsmodel, zullen met een kritische blik worden gepresenteerd. De andere wederkerigheidsvorm, die van de mutualiteit, zal als onderschat fenomeen worden geïntroduceerd.


Steigenberger Hotel

Tijdens uw verblijf in Hamburg logeert u in het luxe Steigenberger Hotel, midden in de binnenstad en centraal gelegen ten opzichte van alle bezienswaardigheden.

Vanaf eind november is Hamburg reeds gehuld in kerstsferen met overal in de stad gezellige kerstmarkten. Vanuit de lobby wandelt u dan ook zo de gezellige Fleetweihnachtsmarkt op naast het hotel.

Hamburg is goed bereikbaar met de auto en trein. U reist op eigen gelegenheid.

Bekijk de video voor een impressie van de stad Hamburg.

Steigenberger Hotel
Heiligengeistbrücke 4
20459 Hamburg
Duitsland
+49 40 36806-0
Email
Website


Programma

Donderdag 13 december

14.00 - 19.00    Aankomst
19.00 - 20.00    Ontvangst
20.00 - 22.00    Diner

Vrijdag 14 december

08.00 - 08.30    toelichting en toetsvragen
08.30 - 12.45    Nascholing met pauzes
12.45 - 13.30    Lunch
13.30 - 00.00    vrij

Zaterdag 15 december

08.00 - 08.30    toelichting en toetsvragen
08.30 - 12.45    Nascholing met pauzes
12.45 - 13.30    Lunch
13.30 - 19.00    vrij
19.00 - 23.00    Afsluiting kerstnascholing, evaluatie, leerpunten en diner op bijzondere locatie

Zondag 16 december

10.00 - 12.00    Uitchecken

Aanvullende informatie

Accreditatie

Accreditatie wordt aangevraagd voor 12 uur bij KNMG, KNMP, NvKG en Verenso. Twee weken na afronding van de nascholing zullen de geaccrediteerde uren worden bijgeschreven op uw BIG-registratie. Indien u niet over een BIG-registratie beschikt zal er een bewijs van deelname worden toegezonden.

4 daags arrangement

  • Deelname aan de nascholing incl. cursusmaterialen

  • Koffie/thee of fris en diverse snacks/ fruit in de pauzes

  • 3 overnachtingen met uitgebreid ontbijtbuffet

  • Inclusief unch op vrijdag en zaterdag

  • Donderdag welkomst receptie met aansluitend diner en wijnarrangement in het hotel

  • Vrijdag de middag en avond vrij in te vullen

  • Zaterdag afsluiting kerstnascholing met aansluitend diner en wijnarrangement op speciale locatie

Annuleren en Algemene voorwaarden

Op onze nascholingen zijn de Algemene Voorwaarden van Stichting postacademische nascholingen van toepassing. De Algemene Voorwaarden zijn te lezen op www.stipona.nl/aanmelden of worden op verzoek aan u toegezonden.

Vragen

Voor vragen kunt u mailen naar info@stipona.nl of contact opnemen met Ruud Huygens op nummer +316 21 564 620

Voor wie

Huisarts (waarnemend)
Apotheker
Specialist ouderengeneeskunde
Klinisch geriater

Accreditatie

12 uur KNMG, KNMP, NvKG en Verenso

Dagvoorzitter

drs. Coen van der Molen
Huisarts, Amersfoort

Deelnamekosten

4 daags arrangement          € 1.895
met partner

4 daags arrangement          € 1.595
zonder partner

4 daags arrangement          € 1.395
kamer delen met collega prijs p.p.
De collega dient zich ook persoonlijk aan te melden voor de nascholing.

Heeft u een eigen accommodatie, of u regelt uw verblijf liever zelf, dan kunt u ook enkel de nascholing volgen. De kosten hiervoor bedragen € 895.

Parkeren

Indien u met de auto komt kunt u bij het hotel parkeren. Helaas kan er geen parkeerplaats worden gereserveerd.

Aanmelden

Klik hier op u aan te melden

Route