DONDERDAG 4 FEBRUARI 2016 CONGRESCENTRUM DE EENHOORN AMERSFOORT van 13.00 tot 20.30


Geachte collega

Met veel genoegen nodigen wij u uit voor de 9de editie van het jaarlijks symposium van de Werkgroep Bewegingsstoornissen van de Nederlandse Vereniging voor Neurologie.

“Genetica en bewegingsstoornissen: Wat doe je ermee in de dagelijkse praktijk?”

Genetische technieken maken het laatste decennium een razendsnelle ontwikkeling door waarbij er steeds meer mogelijk is met lagere kosten. De “panels” voor diverse groepen aandoeningen of voor symptomen schieten als paddenstoelen uit de grond. Echter wat doen we in de dagelijkse praktijk met deze mogelijkheden en wat hebben we eraan? Genetica in de bewegingsstoornissen biedt ons veel uitdagingen waarmee we zorgvuldig om moeten gaan gezien de kosten en de consequenties. Wat houden deze nieuwe technieken nu precies in en hoe moeten we de studies die er mee gedaan zijn interpreteren en vooral wat doen we ermee in de dagelijkse praktijk?
 
Wanneer moeten wij juist wel of juist niet denken aan een genetische oorzaak van een bewegingsstoornis? Wat is het diagnostische traject en wat zetten wij in op welk moment? In veel centra zijn “parkinsonpanels” of “ataxiepanels” ontwikkeld. Wanneer maken wij nu gebruik van een “ataxie” of een “Parkinson” panel, en wanneer juist niet, ook gelet op de kosten?

En, wat zijn de ethische aspecten van al deze mogelijkheden? Wat betekent het om drager te zijn van een erfelijke bewegingsstoornis, vooral als er geen behandeling voor handen is? Zou dit van invloed moeten zijn op ons diagnostisch handelen?

Al deze aspecten komen aan bod op dit jaarlijks symposium waarvan u het volledige programma hiernaast aantreft.

Traditioneel eindigen we het programma met de videosessie, waarbijwij uw bijdrage, zowel het tonen van video’s als betrokkenheid bij de discussie, zeer op prijs stellen.

Tijdens het symposium vindt wederom de uitreiking plaats van de Jaarprijs Bewegingsstoornissen. De winnaar zal aansluitend een korte voordracht houden over het bekroonde onderzoek.

Wij hopen u te mogen begroeten op 4 februari 2016!

dr. Agnita Boon en dr. Marina de Koning-Tijssen,
Nederlandse Werkgroep Bewegingsstoornissen
 


Programma

13.00 - 13.30 | Ontvangst en registratie

13.30 - 13.45 | Opening door: dr. Agnita Boon

Voorzitter | dr. Agnita Boon

13.45 - ­14.30 | New and old genetics for movement disorders prof. Vincenzo Bonifati, hoogleraar van genetische bewegingsstoornissen Erasmus MC

14.30 - 15.00 | De Parkinsongenen: wat moeten we er mee? dr. Bart van de Warrenburg, neuroloog UMC Radboud

15.00­ - 15.15 | Uitreiking Prinses Beatrix Fonds Jaarprijs Bewegingsstoornissen. De winnaar wordt in de gelegenheid gesteld een korte voordracht over het bekroonde onderzoek te houden.

15.15 - 15.45 | Pauze

Voorzitter | dr. Jeroen van Vugt

15.45 - ­16.15 | Genetisch onderzoek of niet? En hoe dan? dr. Esther Brusse, neuroloog Erasmus MC: Cerebellaire ataxie

16.15 - 16.45 | Dystonie: hoe kom ik tot een klinische diagnose en wanneer doe ik genetisch onderzoek? dr. Martje van Egmond, neuroloog UMC Groningen

16.45 - 17.00 | Kleine pauze

Voorzitter | Teus van Laar

17.00 - 17.30 | Myoclonus: een nieuw algoritme voor de klinische diagnose gericht op moderne genetische technieken. prof. dr. Marina de Koning–Tijssen, neuroloog UMC Groningen

17.30 - 18.00 | Ethische en juridische aspecten van genetisch onderzoek. dr. Tjitske Kleefstra, klinisch geneticus, Radboud UMC

18.00 - 19.00 | Dinerbuffet

19.00 - 20.15 | Videosessie Moderatoren: prof. dr. Henk Berendse en prof. dr. Bob van Hilten

20.15 - 20.30 | Afsluiting

20.30 - _____ | Borrel

Inschrijven

IK SCHRIJF MIJ IN VOOR HET 9DE SYMPOSIUM bewegingsstoornissen
FACTUUR INFORMATIE
OVERIGE INFORMATIE

Algemene informatie

Datum & Locatie

De bijeenkomst vindt plaats op donderdag 4 februari 2016 in congrescentrum De Eenhoorn te Amersfoort. Deze locatie is goed bereikbaar met zowel auto als openbaar vervoer (ligt op een steenworp afstand van het Centraal Station) met voldoende parkeerruimte bij de locatie en in de omgeving.
U ontvangt bij uw deelnamebevestiging een routebeschrijving.

Accreditatie

Accreditatie is aangevraagd bij de NVN voor 5 uur.

Prinses Beatrix Fonds Jaarprijs bewegingsstoornissen

De uitreiking van de Prinses Beatrix Fonds Jaarprijs bewegingsstoornissen zal plaats­ vinden tijdens dit jaarlijkse symposium. De winnaar wordt in de gelegenheid gesteld een korte voordracht over het bekroonde onderzoek te houden.

Bijdrage Videosessie

Als u met beeldmateriaal wilt bijdragen aan de videosessie dan kunt u zich hiervoor aanmelden via de mail bij info@stipona.nl

Eigen Bijdrage

De cursuskosten bedragen € 125,­. Dit bedrag is inclusief consumpties, diner en cursusmateriaal. U ontvangt van ons een digitale factuur welke u middels iDeal kunt voldoen.

Annuleren

Tot 22 januari 2016 kunt u, uitsluitend schriftelijk, annuleren. Hieraan zijn geen kosten verbonden.
Hierna bent u het volledige registratiebedrag verschuldigd.

Doelgroep

De bijeenkomst is primair bedoeld voor neurologen en arts-assistenten in opleiding tot neuroloog.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u mailen naar info@stipona.nl of contact opnemen met Ruud Huygens op nummer +316 21 564 620

Dit symposium wordt mede mogelijk gemaakt door